Zadar

Zadar i zadarska turistička regija smješteni su u samom središtu hrvatskog Jadrana, u najrazvedenijem dijelu jadranskog arhipelaga. Uokolo su, na većoj ili manjoj udaljenosti, smješteni nacionalni parkovi Plitvice, Paklenica, Krka i Kornati, parkovi prirode Velebit i Telašćica, te niz od više od 300 otoka i otočića.

Prirodne ljepote, brojni zaljevi i plaže, kulturno-povijesni spomenici, raznovrsna ugostiteljska ponuda s probranim domaćim specijalitetima, sve to čini Zadar i njegovu okolicu jednim od najatraktivnijih turističkih područja u Hrvatskoj. Povijesni dio grada Zadra neodoljiv je za sve poštovatelje i ljubitelje povijesnih spomenika i kulturne baštine.

Svakako valja vidjeti crkvu sv. Donata, simbol grada, te zadarske muzeje: Arheološki muzej (osnovan 1830.), jedan od najznačajnijih u Hrvatskoj, s 80-ak tisuća predmeta od kamenog doba do kraja srednjeg vijeka, zatim Narodni muzej s Galerijom umjetnina i Prirodoslovnim odjelom, Pomorski muzej koji prikazuje razvoj pomorstva u sjevernoj Dalmaciji, te Stalnu izložbu crkvene umjetnosti s oko tisuću vrijednih predmeta iz minulih stoljeća, poznatu pod popularnim nazivom Zlato i srebro Zadra.

U brojnim zadarskim restauracijama i konobama treba kušati domaće specijalitete, a medu pićima ističe se čuveni liker Maraskino. To jedinstveno piće još je u XIX. st. bilo omiljeno na europskim dvorovima (London, Beč, Moskva), a u Zadru se proizvodi od 1821.

POVIJEST

Zadar je stari grad koji se razvija gotovo 3000 godina s početka kao liburnijsko naselje, a zatim kao rimska kolonija Jadera. U 6. stoljeću potpada pod vlast Bizanta.
Veće naseljavanje Hrvata bilježi se u 10. stoljeću. Iz tog vremena sačuvani su i temelji romaničke crkve Sv. Marije, te crkva Sv. Krševana i dijelovi katedrale Sv. Stošije (12. i 13. stoljeće).

Godine 1202. grad su spalili križari i Mlečani. Poslije toga grade se prve gotičke crkve u Dalmaciji Sv. Frane i Sv. Dominik, a godine 1380. nastaje i jedno od najpoznatijih umjetničkih djela Zadra - srebrni kovčeg (raka) Sv. Šimuna ukrašen s 13 reljefnih kompozicija.

Početkom 15. stoljeća Zadar prelazi u ruke Venecije, potom Austrije, pa Francuske i Italije da bi nakon 2. svjetskog rata ponovno ušao u sastav Hrvatske.
Iz svih tih razdoblja povijesti sačuvani su brojni spomenici kulture koji svjedoče o burnim vremenima kroz koje je prolazio Zadar, mijenjajući svoju vlast, kulturu i običaje, pa se zbog toga Zadar s razlogom može smatrati muzejom u kome su izložene tisućugodišnje tekovine umjetničkog graditeljstva svih stilova.