NP Kornati
Nacionalni park Kornati su jedinstvena otočna skupina u Sredozemlju sa 89 otoka i hridi koji se prostiru na površini od 302 km2 . Krajolici i panorame su specifične za nautičare i brojne posjetitelje parka. Divlja ljepota kamena, bistro morsko plavetnilo, skrovite uvale, nesvakidašnji kontrasti prirode, a posebno svijet tišine, jedinstven su doživljaj. Ispod morske površine krije se pravo blago. Morski klifovi, pećine (grote), jame, cijele livade posedonije i morskih cvjetnica, koralji i školjkaši su neprocjenjivo bogatstvo kojim obiluje područje nacionalnog parka.
http://www.kornati.hr


NP Plitvicka jezera
Najpoznatiji hrvatski nacionalni park, dio UNESCO-ve Svjetske Baštine. Obuhvaća niz od 16 jezera međusobno povezanih vodopadima stvorenim prirodno naslagama sedre. Najveći dio površine parka pokrivaju guste šume. U parku žive i brojne životinjske vrste, poput mrkog medvjeda i vuka te mnoge druge prorijeđene životinjske vrste.
http://www.np-plitvicka-jezera.hrNP Krka
Nacionalni park Krka obuhvaća 14200 hektara na području Šibenika, Drniša i Knina, a proteže se od utvrde Nečmen i Trošelj podno bučnih slapova manojlovac, Risnjak i Miljacka preko Roškog slapa visokog 26 m, Visovačkog jezera i Skradinskog buka (46 m), koji je najveća sedrena barijera u Europi, pa do Prokljanskog jezera i potopljenog ušća rijeke u šibenskom zaljevu. Poseban značaj ovom parku daju brojni povijesno kulturni spomenici - franjevački samostan na otoku Visovcu i manastir Krka. U nizu slikovitih naselja na području parka najzanimljiviji je Skradin, gradić zaštićen kao spomenik kulture.
http://www.np-plitvicka-jezera.hr

NP Paklenica
Nacionalni park Paklenica, najljepše i najraznovrsnije prirodne i druge znamenitosti Velebita sjedinjuju se u njemu, čije je područje jedno od najatraktivnijih prirodno - znanstvenih i turističkih odredišta sjevernoistočnog Mediterana. Prošetati stazama parka, vidjeti veličanstvene kanjone, diviti se špilji Manita peć, promatrati alpiniste na stijenama (climbing), kupati se u kristalno čistom moru, uživati u domaćoj hrani, upoznati život i gostoljubive ljude male su stvari za veliki užitak.
http://www.paklenica.hr


NP Sjeverni Velebit
Nacionalni park obuhvaća prirodno najvredniji i najatraktivniji dio vršnog dijela Velebita. Uključuje stroge prirodne rezervate Ročanski i Hajdučki kukovi s atraktivnim krškim oblicima i Lukinom jamom, jednom od najdubljih u svijetu te čuveni Velebitski botanički vrt.
http://www.np-sjeverni-velebit.hr
Park prirode Telašćica
Park prirode Telašćica na jugoistočnom dijelu Dugog otoka, s okolnim akvatorijem te 13 otoka i hridi čini čudesan sklad prirode na 70.5 km2. Izražen je sukob mirnih uvala s robusnim strmcima, šuma alepskog bora i hrasta crnike, te polja, vinograda i maslinika nasuprot kamenjarskih travnjaka. Mediteranska vegetacija s preko 400 biljnih vrsta, brojne rijetke i endemične biljke. Bogat životinjski svijet. U podmorju živi oko 250 biljnih te 300 životinjskih organizama, uključujući danas prorijeđene crvene koralje i mesojednu spužvu.
www.telascica.hr


Park prirode Vransko jezero
Prirodni fenomen Vransko jezero nalazi se nedaleko Pakoštana s kopnene strane jadranske ceste i s pravom nosi Park prirode. To je najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, s površinom 30,7 km2 i ustvari je potopljeno kraško polje dugo oko 14 km, široko oko 4 km, a duboko 3,9 metara. Kao prirodni fenomen nudi brojne zanimljivosti, ona je stanište i zaštićen ornitološki rezervat mnogobrojnih i rijetkih vrsta ptica močvarica. U njemu je mala kolonija čaplji danguba, a gotovo cijele godine tu borave mali vranci. Važno je odmorište i hranilište raznih močvarica pri selidbi i zimovanju.
www.vransko-jezero.hr

Park prirode Velebit
Velebit („the Grand Mountain“) u svakom slučaju zaslužuje ime koje nosi. Najveća je to naša planina i od proglašenja parkom prirode 1981. god. najveće zaštićeno područje u Hrvatskoj. Poveljom UNESCO-a 1978. god. Velebit je proglašen svjetskim rezervatom biosfere. Dva Nacionalna Parka (Paklenica i Sjeverni Velebit), raznolikost biljnog i životinjskog svijeta, te mnoštvo endema dokazi su njegove posebne prirodne vrijednosti.
www.pp-velebit.hr